Arcfiatalítás plasztikai műtéttel_2
Arcfiatalítás,  Arckezelés

Arcfiatalítás plasztikai műtéttel

Az arcplasztika hazánkban az egyik legdrágább olyan korrekciós műtéti beavatkozás, ahol a cél az arcbőr fiatalítása, feszesítése, a mélyebb ráncok eltüntetése, valamint a feleslegessé vált bőr eltávolítása. A műtét személyre szabott.

Műtét előtti teendők

A plasztikai sebésszel történő első konzultáció alkalmával – az arc átvizsgálása után – a páciens tájékoztatást kap, hogy részére milyen korrekciós műtéti lehetőségek jöhetnek szóba. A sebész elmagyarázza a különféle technikákat, megmutatja, hogy hol fognak elhelyezkedni a bemetszések, milyen varrás lesz, mik a műtét előtti és utáni teendők.

Mivel a beavatkozás altatásban kerül elvégzésre, nagyon fontos a betegnek műtét előtt részt venni egy teljes körű kivizsgáláson. Itt felderítik, hogy van-e a páciensnek egészségügyi problémája – mely esetleg befolyásoló tényezője lehet az altatásnak – és a sebész javaslatára laborvizsgálatot, EKG és röntgen vizsgálatot végeznek.

A plasztikai műtét előtt pár nappal a paciensnek érdemes odafigyelnie a megfelelő étkezésre, a sok folyadék fogyasztására, a C-vitamin szedésére. A gyógyulás érdekében fontos, hogy nem szabad dohányoznia, mivel a sebgyógyulást a nikotin befolyásolja.

Műtét napján

A plasztikai műtétek elsődleges feladata a feleslegessé vált bőr eltávolítása, és az arcbőr feszesítése. Ehhez különféle módszereket  alkalmaznak. Egyik módszer a középső arcfél plasztika, melyet általában 55 éves korig végeznek. A másik módszer a teljes arc- és nyakplasztika, mely 55 év felett javasolt.  A harmadik módszer pedig a homlokfeszesítés.

A 2-3 órás beavatkozásnál a páciens altatásban van. A műtét kezdetén a sebész az előzetesen bejelölt helyen bemetszést végez (általában a fül előtt és a halánték tájékán), majd felreparálja (helyrehozza) az arc lágy részeit, az arcizmokat visszahelyezi eredeti állapotukba, amelyeket a koponyacsonthoz rögzít.  Teljes arcplasztika esetében ezenkívül a feleslegessé vált bőr kimetszése is történik, valamint az arc és a nyak bőrének feszesítése.ackfeszesítés) altatásba

Az arcplasztikai műtét kiegészülhet szemhéjplasztikával vagy ráncfeltöltéssel is.

Mi a teendő a beavatkozás után?

A beavatkozás után a paciensnek még legalább 36 órát kell töltenie a műtétet végző intézetben. A klinikákon általában felszívódó varratokat használnak, így a hegek szebben gyógyulnak, és a varratszedés kellemetlenségétől is megszabadul a beteg. A műtét után 7 napig a páciensnek rögzítő kötést kell viselnie. A felépülés időszakában  (kb. 2 hét) kerülnie kell a nehéz fizikai munkát, ezután fokozatosan vissza lehet térni a megszokott napi rutinhoz. A műtét után – 3 hét után – már a testmozgás is megengedett, viszont kerülni kell a szolárium, a szauna használatát minimum 2 hónapig. Kb. fél év alatt gyógyulnak be a külső hegek, míg a belsőké akár 2 évig is eltarthat. Ahhoz, hogy ezek a hegek hamarabb gyógyuljanak, érdemes hegkezelő krémet használni.

Lehet e mellékhatása?

Az előzetes vizsgálat során az orvosok igyekeznek minden esetleges kockázati tényezőt megvizsgálni, de előre sajnos nem látható szövődmények is kialakulhatnak. A komplikációk előfordulásának esélye nagyon csekély, azonban nem zárható ki. Előfordulhat a szemhéj és az arc duzzadása, a hegképződés, a fájdalom, vagy pár napig az érzéketlenség vagy akár sebfertőzés is. A legnagyobb veszélye vagy mellékhatása, hogy a műtéttel nem lehet kísérletezgetni, ha már elvégzésre került, nem lehet visszacsinálni.

Hány éveseknek javasolják?

A középső arcfél plasztikát a 35 – 55 éves korosztálynak, a teljes arc- és nyakplasztikát pedig az 55 év feletti korosztálynak javasolják. Hogy pontosan ki mikor vállalja be ezt a műtétet, nagyban függ a bőr típusától, a kialakult ráncoktól és az egyén életmódjától. Az arcplasztika tartóssága függ az egyedi adottságoktól, de hosszan tartó eredménnyel jár.

Mennyibe kerül a műtét?

A vizsgálat és konzultációs díj 20 000 – 25 000 Ft között van, a műtét költsége pedig 600 000 – 800 000 Ft között mozog.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük