Arcfiatalítás utáni teendők
Arcfiatalítás,  Arckezelés

Arcfiatalítás utáni teendők

Az arcfiatalítás egy olyan kozmetikai / műtéti kezelés vagy kezeléssorozat, amelyet abból a célból választják az emberek, hogy arcuk ismét fiatalos, üde és rugalmas legyen, úgy, hogy a korukkal járó ráncok is elhalványuljanak vagy teljesen megszűnjenek.

Az arcfiatalítás ha időben elkezdődik, hamarabb történik meg a kötőszövetben lévő elasztin és kollagén pótlása, így le lehet lassítani az öregedéssel járó folyamatokat, lehet javítani a megjelenésen, fiatalosabb és szebb bőre lehet a páciensnek. A kezelések kiválasztása nemcsak a páciens, hanem a szakember felelőssége. Bizonyos dolgokra nemcsak a kezelések / beavatkozások előtt kell odafigyelni, hanem a beavatkozások után is, ahhoz, hogy a kezelésnek nem kívánt mellékhatásai ne alakuljanak ki.

A következőkben a különböző kozmetikai kezelések és műtéti beavatkozások utáni teendőket ismertetjük:

Lézeres arcfiatalítás után:

A lézeres arcfiatalítás után szükség van néhány napos felépülési időre, mivel a kezelés után a bőr kipirosodik, duzzadttá válik, majd kb. a harmadik naptól elkezd hámlani, ami néhány napig is eltarthat. Így a bőr problémamentes gyógyulás érdekében a kezelés napján ajánlott a bőrt hűteni borogatással vagy steril arcmaszkkal. A kezelés után a második nap csökken a duzzanat, a bőr vörösödni fog, és megjelennek rajta apróbb varratok (megszáradt hámrétegek), amelyek fokozatosan leperegnek. Ekkor hámlasztó készítményekkel lehet e folyamatot gyorsítani. A lézeres arcfiatalítás után fontos a megfelelő krém (anti-aging hatású) viselése, illetve hogy a beavatkozás után 1 hétig a páciens ne folytasson izzadással járó tevékenységet (sportolás, szaunázás, napozás, szolárium), 1 hétig ne sminkelje magát, 3 hónapig ne használja a szoláriumot, illetve magas faktorszámú napvédő krémet használjon ha napra megy. A kezelés után kb. 25 nappal szokták az elért eredményeket ellenőrizni.

HIFU arcfiatalítás után:

A nagy intenzitású fókuszált ultrahangos kezelés folyamán a bőr középső rétege, a kötőszövet megég, mely hatására a rostok fehérjeláncai összerántódnak, és ezáltal feszesednek. A kezelés hatása szövetpusztulást eredményez, amely a kollagén termelődését beindítja. A kollagén termelődése pedig bőrfeszesítő hatást fejt ki, a bőr simább, a ráncok pedig alig láthatóvá válnak.

A kezelés után ajánlott 1-2 hétig a bőr felmelegedésével járó tevékenységet (testedzés, szauna, napozás, szolárium) kerülni, emellett mellőzni a bőrradír használatát. Fontos a dohányzás mellőzése, a sok folyadék fogyasztása, valamint a C-vitamin szedése.

Injekciós technikával történő arcfiatalítás után:

Az injekciós kezelést a hyaluronsavas feltöltésnél és a botoxos arcfiatalításnál használják. Mivel tűszúrással kerülnek be az anyagok az arcbőrbe, ezért ezek a kezelések kellemetlenséggel, néha fájdalommal járnak. Esetenként előfordulhat ödéma (duzzanat), és véraláfutás. Ahhoz, hogy a kezelés mellékhatásait minél jobban csökkentsük, érdemes felhívni a páciens figyelmét, hogy fájdalom esetén a fájdalomcsillapító megengedett, ödéma esetén –amely ideiglenes – a kezelt területet jegelni lehet vagy hideg vizes borogatással hűteni, véraláfutás esetén pedig különböző gélekkel (pl. Fekete Nadálytő) bekenni. Ajánlott még a beavatkozás után a pár napos pihenés, és a fizikai leterheltség mellőzése. Javasolt egy pár napig a smink elkerülése. Tilos a beavatkozás után kb. 1 hónapig az arc verejtékezésével járó tevékenység végzése (pl. napozás, szolárium, szauna, testedzés), mivel ezek a kezelés eredményességét gátolják.

Ebbe a csoportba tartozik még a saját zsírszövet átültetése, annyi különbséggel, hogy itt természetes anyagot használnak (a paciens saját zsírsejtjeit ültetik át egyik helyről a másikra), ezáltal a mellékhatások minimálisak, csak a tűszúrás kellemetlenségeivel kell számolnia.

Mikrotűk segítségével történő kezelés után:

Mikrotűket alkalmaznak a kozmetikában a mezoterápia illetve a guna biolifting arckezelés során, ahol a mikrotűk segítségével hatóanyagokat juttatnak a bőr rétegeiben. Ezek a mikrotűk kisebb sérüléseket okoznak az arcon, amelyek alig láthatóak, viszont kisebb fájdalommal járhatnak. Ezért a kezelés után hűsítő, nyugtató maszkot helyeznek a kezelt területre a bőr megnyugtatása céljából. Ennél a kezelésnél is nagyon fontos a higiéniás előírások betartása, a mellékhatások elkerülése érdekében, illetve az arc verejtékezésével járó tevékenység mellőzése.

Plasztikai műtét után:

Az arcfiatalító kezelések közül a plasztikai műtétek azok, ahol a beavatkozás utáni teendők elvégzésének kiemelt jelentősége van. E műtéti beavatkozásnál ugyanis szikével történő bemetszések vannak, izomzatok felreparálása, és szükség szerint szövetek kimetszése majd varrása, mely tevékenységet plasztikai sebészek végeznek az erre kijelölt steril műtőben. A műtét befejezése után a páciens már a műtőben kap egy arcrögzítő kötést, amelyet egy hétig kell viselnie. Természetesen ez idő alatt (3 napig) egyrészt kórházi intézetben van, másrészt otthonában lábadozik. A felépülés időszaka ennél a beavatkozásnál a leghosszabb, kb. 2 hét, mely idő alatt a páciens kiesik a munkából, de utána még javasolt 2 hónapig kerülnie a nehéz fizikai munkát, a testedzést, a szolárium, szauna, napozás használatát. A külső hegek gyógyulási ideje kb. fél év, a belső (felszívódó varratoké) kb. 2 év. Ahhoz, hogy ezek a hegek hamarabb gyógyuljanak, javasolt a hegkezelő krém használata.

Összességében elmondható, hogy bármilyen arcfiatalító beavatkozást választ a páciens, kiemelten fontos a beavatkozás után a kezelt felületet védeni, óvni, néha a dörzsöléstől, néha a masszázstól, néha pedig a gesztikulációtól. A kezelések után kerülni kell az arc izzadásával járó tevékenység végzését, a szolárium, szauna használatát, a sportolást, a napozást. Fontos a megfelelő (min. 2,5 liter) folyadék (víz) fogyasztása, a dohányzás abbahagyása, illetve a megfelelő vitamindús táplálkozás alkalmazása. Mert ezek azok az alapvető minimumkövetelmények, amelyek a szép, bársonyos, rugalmas és sima arcbőrhöz szükségesek, még akkor is, ha természetesen és arcfiatalító beavatkozások nélkül éljük életünket.