Arcápolás krémmel
Arcápolás

Arckrémek típusai, hatásaik

Az arckrémek a bőr felső és középső rétegébe beszívódó készítmények. Amelyek részben hatásosak lehetnek, mivel átmenetileg, a krémekben lévő víz vagy zsírtartalom bevitelével a kötőszövet tartásában lehet segíteni.

Hogyan működnek a krémek?

Ahhoz, hogy a krémek működését megértsük, tisztába kell lennünk a bőr felépítésével.

A bőr három rétegből felépülő érzékszerv. Külső része a felhám, amely többrétegű elszarusodott laphámból áll. A hámréteg alsó sejtjei folyamatosan osztódnak és felfelé tolják a felső rétegben elhelyezkedő idősebb sejteket, amelyek a felszín közelében elpusztulnak, és szaruréteggé válnak, valamint állandóan kopnak. Ebben a felhámrétegben helyezkednek el a pigmentsejtek, amik a bőr színét adják. A bőr középső része az irha, egy laza rostos kötőszövet, melyben az ereken kívül a szőrtüsző található, ahová a faggyúmirigyek zsíros váladéka ömlik. Ez a zsíros váladék a szőrszálak mentén a bőr felszínére kerül és bevonja a felső hámréteget, amely a kiszáradástól és a kórokozóktól védi meg a szervezetet. A bőr alsó része a bőralja, egy rostos kötőszövet, amely főleg zsírszövetet tartalmaz. Ez védi meg a szervezetet a mechanikai hatásoktól, illetve hőszigetelő képességgel is bír.

Mint látható, a bőr a szervezetünk egyik legsokoldalúbb feladatát ellátó érzékszerve. Véd a külső káros hatásoktól (hideg, meleg, sugárzás, mechanikai hatás), részt vesz az anyagcsere folyamatokban, zsírt raktároz, hőszabályozásban szerepet játszik, valamint érzékeli a külvilági ingereket.

Az arcápolás szempontjából a legfontosabb része bőrünknek a középső réteg, amely kötőszöveti rostokból épül fel, mely rostok kollagénből és elasztin nevű fehérjéből állnak. Ezek a bőr tartását és rugalmasságát biztosítják, – úgy mint a kötelék egy vitorlás hajón – és nagy vízmegkötő képességgel rendelkeznek.

Az arckrémek típusai:

Az arckrémeket több szempont szerint csoportosíthatjuk.

  • Nappali és éjszakai krémek

A nappali krémek fő feladata az arcbőr hidratálása és táplálása, amelyet az arctisztítás, tonizálás után célszerű használni a reggeli órákban. Ezek a krémek általában gyorsan beszívódó, vizes bázisú krémek, amelyek vitaminokat, antioxidánsokat, AHA savat is tartalmazhatnak.

A nappali krémekkel szemben az éjszakai krémek főleg a regenerálódásért felelnek, ezért olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek jótékonyan hatnak az arcbőrre, nyugtató típusúak, viszont fényérzékenyek, ezért nappali viselésük nem ajánlott.

  • Hatóanyag tartalmuk szerint

– hidratáló krémek: amelyek nedvesen tartják a bőrt és ápolják. Speciális nedvesítőszereket tartalmaznak, amely feltöltik a hámsejtek közötti hézagokat, ezért simává varázsolhatják a bőrt. Leggyakoribb összetevői a lanolin, a vazelin, a vitaminok, és az ásványi olajok.

– világosító arckrémek: elsődleges feladatuk az arcbőrön lévő sötét foltok halványítása. Leggyakoribb összetevői a hidrokinont, a retinoidok, az azelain sav.

– hámlasztó arckrémek: a főleg hidroxi savakat tartalmazó krémek elsődleges feladata a bőr felső rétegének hámlásának előidézése, amellyel az arcbőr felfrissül, élénkül és simává válik. Főleg a pattanásos arcbőrre javasolt készítmény.

– ránctalanító krémek: a legnagyobb népszerűségnek örvendő termékek főbb összetevői a retinol, a réz peptidek, a tea kivonatok és a koenzim Q10.

  • A különböző bőrtípusra kifejlesztett krémek

A száraz, a normál, a zsíros bőrre kifejlesztett krémek igen különböznek egymástól. A száraz bőrre ható krémek általában zsírosabbak, gazdagabb textúrájúak, sűrűbbek, míg a zsíros bőrre ajánlott krémek inkább könnyebben beszívódó, vizes bázisúak.

  • Az életkor szerint ajánlott krémek

Az arckrémek termékpalettáján a krémek egyik leggyakoribb osztályozása a javasolt életkor. Nyilván egyértelmű, hogy igen különbözők az arcon előforduló elváltozások a különböző életkorban, így egészen másra van szüksége egy 25 éves és egy 50 feletti embernek. Ezeket a termékeket úgy tervezték, hogy figyelembe vették azokat a jeleket, amelyek a bőr szerkezetében végbemennek bizonyos életkorokban. Ezek alapján a fiatal, 25 éves korúaknak javasolt arckrémek főleg hidratáló, nedvességtartalmú krémek, a 30-35 éves korúaknak már intenzívebb, nagyobb hatékonyságúak, 40-45 év után főleg öregedésgátló hatóanyag tartalmúak, míg 50-55 év után ránctalanító és hidratáló arckrémek javasoltak.

Az arckrémek használatánál és kiválasztásánál fontos szempont, hogy az ember ne cserélje fel a nappali és az éjszakai arckrémét, mert nem csak a hatásfoka csökken, hanem használatuk hatástalanná válik. Szintén fontos szabály, hogy a bőrtípushoz megfelelő arckrémet kell választani és használni, mert ellenkező esetben a fő problémát (pl. száraz bőr) nem oldjuk meg. És szintén fontos tény – amiről keveset beszélnek – hogy bőrünk rugalmassága és simasága érdekében elengedhetetlen a kellő mennyiségű folyadék bevitele, víz formájában, amelyet a nap folyamán egyenletesen elosztva fogyasztani kell. A víz egy varázsital, amely testünk egészséges működéséhez és ragyogó arcunkhoz nélkülözhetetlen.

Az arckrémek hatásai:

Az arcbőrhöz kiválasztott krémek elsődleges feladata a bőr védése a kiszáradástól, a bőr víz- és zsírtartalmának pótlása, valamint a tápanyaggal való ellátásának biztosítása. Ha rendszeresen használjuk, akkor a bőr szerkezetét (felső és középső rétegét) kismértékben megváltoztatják, hidratálják, és a ráncok mélységét csökkentik.