Arcfiatalító eljárások
Arckezelés

Hogyan válasszunk az arcfiatalító kezelések közül?

Napjainkban számos termék és kezelés van a piacon. Ennek köszönhetően rengeteg lehetőségünk van szépülni, fiatalos külsőnket megőrizni.

Azonban a bőrfeszesítő- és ránctalanító eljárások között nehéz megtalálni, hogy számunkra melyik is lenne a megfelelő. Ahhoz, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb módszert, fontos tudnunk, hogy a ráncok kialakulásának mi a folyamata, és a bőrben mik játszódnak le.

Ahogy a szervezetünk, úgy a bőr is folyamatosan átépül. A bőr állapotát és tónusát a bőr zsír- és víztartalma határozza meg. A bőr jó tartása vagy megereszkedése a kötőszöveti rostok tartásának mértékétől függ. Ha ezek a rostok megnyúlnak, akkor bőrünk megereszkedik.

Hogy milyen szempontokat is érdemes figyelembe venni – azt sajnos a legtöbben nem tudják.

Ahhoz, hogy ki tudjuk választani a számunkra megfelelő kozmetikai kezelést, a következőkben felsorolt szempontokat érdemes figyelembe venni:

 • első és legfontosabb: az életkorunk
 • a bőrünk állapota, bőrtípusunk
 • saját genetikai adottságunk
 • mennyire magas a fájdalomküszöbünk
 • mik az elvárásaink
 • mi a napirendünk
 • milyen életmódot folytatunk
 • van-e hatóanyag bejuttatása vagy nincs
 • mennyire tartós a kezelés
 • mennyi ideig tart a felépülési idő
 • van-e a kezelésnek mellékhatása
 • adódhatnak e komplikációk
 • milyen az anyagi helyzetünk, mit engedhetünk meg magunknak

Amíg úgy véljük, hogy arcunk kötőszöveti elemei nem kezdenek pusztulni, és kevésbé ráncos a bőrünk, elegendőek lehetnek a krémek, gélek vagy különböző arcmasszázs kezelések. Egy bizonyos kor fölött a szépség megtartása érdekében, amikor már elindul a kollagén-sejtek nagymértékű pusztulása, szükség lehet komolyabb beavatkozásra is.  

Az arcfiatalító kezelések kiválasztásának egyik fő szempontja a tartósság.  Tartós hatásról csak akkor beszélhetünk, ha a bőr feszesítés nem a bőrbe juttatott bőrtápláló és hidratáló anyagok révén történik, hanem a bőrünk kollagén termelését is jelentősen fokozza, mivel a kollagén termelés következménye, hogy csökkenti a ráncokat. A tartós hatású kezeléseknek az az előnye, hogy csak 1-2 évente szükséges megismételni, így pénzt és időt is spórolhatunk vele.  Bár az eredmények személyenként eltérőek lehetnek, ezért a kezeléseket érdemes mindig személyre szabottan kiválasztani.

Az arcfiatalító kezelések kiválasztása előtt érdemes lehet kiszámolni a kezelés várható, teljes költségét is. Otthoni gép vásárlása esetében a készülék ára mellett rendszeres kiadás lehet a szérumok megvétele is, amelyek egy év alatt néha többe kerülnek, mint maga a készülék. Szakember és plasztikai sebész által végzett arcfiatalító beavatkozásnál az ár sok esetben függ a technika, a módszer és a hatóanyag használatától, illetve hogy melyik szépségszalonban vagy bőrgyógyászati centrumban, illetve plasztikai sebésznél végeztetjük el a beavatkozást. Ekkor ne feledkezzünk meg a konzultáció költségéről sem!

Az arcfiatalító kezeléseket csoportosítani is lehet:

 1. Krémek, gélek, szérumok használata, mezoterápia
 2. Olyan kezelések, ahol hatóanyag bejuttatása is történik (pl. rádiófrekvenciás, ultrahangos kezelések, botox, hyaluronsavas feltöltés)
 3. Olyan kezelések, amelyek hatóanyag bejuttatása nélküliek (HIFU, lézer, IPL)
 4.  Műtéti kezelések (arc- és nyakplasztika)