Arcfiatalítás botox-szal
Arcfiatalítás,  Arckezelés

Botox arcfiatalítás

A botoxos arckezelésről szinte mindenki hallott már, és gyakran olvasható egy-egy bulvárújságban is, mikor ismert amerikai színészek legújabb műtéti beavatkozását tárgyalja. Az itt látható „előtte – utána” fényképek rávilágítják az olvasót, hogy a hollywoodi sztárok nem mindig a kívánt eredményt érik el ezzel a beavatkozással, mivel néha az arcuk mesterséges, merev és már a mosolyuk sem a régi. Az USA-ban az egyik legnépszerűbb beavatkozás a botoxos arcfiatalítás.

De mi is az a botox?

A botox más néven botulinum toxin (BTX), egy anaerob baktérium által termelt toxin. Tulajdonképpen egy méreganyag, amelyet a kozmetikában a mimikai ráncok megszűntetésére használnak.

A botox felfedezése és alkalmazása egy kanadai orvos-házaspárhoz (szemész és bőrgyógyász orvosok) köthető, akik először szemészeti problémákkal küzdő betegeket kezeltek botox-szal. A kezelések közben észrevették, hogy – másodlagos hatásként – a paciensek bőre kisimul, és ráncaik eltűnnek. Az ezt követő további kutatás után 2002-ben az amerikai FDA (élelmiszer és gyógyszerbiztonsági felügyelet) engedélyezte a szemöldök közötti ráncok kezelésére, és a hónalj túlzott izzadásának csökkentésére a clostridium botulium A típusú baktérium által termelt, tisztított és hőkezelt hatóanyag alkalmazását.

Hogyan használják?

A botoxot az arcon a bőr alá, az arc izmaiba injekciózzák, amely az izmok működését, összehúzódását gátolja, mely hatása, hogy a ráncképződésért felelős izmok (idegvégződések) blokkolva vannak. Általában a homlok-, szemöldökráncoknál, illetve a szarkalábaknál alkalmazzák. Az alig néhány percet igénybe vevő – félig ülő helyzetben végzett – kezelés kis kellemetlenséggel jár, az eredménye pedig kb. egy hét múlva látható: a paciens nem tudja ráncolni az arcát, bőre simává válik.

A kezelés után nem javasolt a napozás, a szoláriumozás, szaunázás és minden olyan tevékenység, amely a bőr izzadásával és a kezelt terület felmelegedésével jár.

Megéri? – Milyen hátrányai vannak?

A beavatkozás egyik hátránya, hogy nem végleges, hanem csak időleges. Kezelés után kb. 4 hónapra, az izmok fokozatosan újra elkezdenek működni, visszanyerik funkcióikat, így ahhoz, hogy a kívánt hatást az illető elérje, újabb ismételt beavatkozás válik szükségessé. Tehát az első beavatkozás után kb. 4 -6 havonta folyamatosan a paciensnél arcizom bénítást kell alkalmazni a sima bőr elérése érdekében.

Másik hátránya, hogy a kezelés helyén a tűszúrások hatására előfordulhat kisebb bevérzés, bőrpír, zsibbadás, helyi duzzanat, valamint fejfájás, amelyek spontán megszűnnek pár nap alatt. Ritka esetben allergiás reakció, nyelési- és légzési elégtelenség is előfordulhat.

Szintén hátránya az, hogyha nem kellően felkészült szakember (orvos) végzi a beavatkozást, akkor sajnos olyan izmok működése is sérülhet, amelyek előre nem voltak betervezve. Ennek hatása lehet, hogy a paciensnek formátlan lesz az arca, szemöldöke félrecsúszik vagy a szája felemás lesz.

Milyen előnyei vannak?

A szinte fájdalommentes és igen látványos botoxos arcfiatalításnak több előnye van.

A beavatkozás egyik előnye, hogy a kezelés után a páciens folytathatja megszokott napi tevékenységét, csak annyi kikötés van, hogy pár óráig ne masszírozza arcát.

Másik előnye, hogy szükség esetén másfajta kezelésekkel is együtt alkalmazható (pl. hyaluronsacas feltöltés, gyémántfejes arccsiszolás, IPL kezelés).

Harmadik előnye, hogy a kezelést 4-6 havonta korlátlanul lehet ismételni.

Mennyibe kerül a kezelés?

A kezelés ára nagyon változó akár egy városon belül, mivel függ attól, hogy melyik szépségklinikán vagy plasztikai sebészeti rendelőben végzik. Egy beavatkozás ára kb. 200-500 000 Ft körül mozog.