Bioszálas arcfiatalítás
Arcfiatalítás,  Arckezelés

Arcfiatalítás szálbehúzással (bioszálas)

Mit jelent a bioszálas arcfiatalítás?

A bioszálas arcfiatalítás az arc megemelését jelenti, műtéti beavatkozás nélkül, szálbehúzással. Ahogy az idő múlik, az öregedés jelei legelőször az arcunkon jelennek meg. Az arcbőrön egyaránt nyomot hagy a napsugárzás, és a stressz is. A bőr 35 éves kor fölött lazábbá, petyhüdtté alakul át. Ekkor bioszálas arcfiatalítással helyreállítható az arc- illetve nyakbőr rugalmassága, és a ráncok is kezelhetőek. Leggyakrabban ezt a beavatkozást az arckontúr fiatalítására, a szemöldökív megemelésére, a toka megszüntetésére, valamint a megereszkedett arc és nyak kezelésére használják.

A beavatkozásnak három formája ismert hazánkban:

  1. szálbefűzéses technika (Thread lifting), amely során különféle anyagokból készült szálakat (arany, szilikon, műanyag) helyeznek a bőrbe azzal a céllal, hogy a bőr megemelkedjen, illetve feszesedjen.
  2. bioszálas lifting (Fine Thread Contour Therapy), amely során biológiailag elbomló szálakat helyeznek a bőrbe – amik meghatározott idő után elbomlanak – azzal a céllal, hogy bőrfeszesítő hatást elérjenek.
  3. arclifting (Face lifting), amely során pl. szálbefűzéses technikát alkalmaznak azzal a céllal, hogy a bőr megereszkedését csökkentsék.

Hogy zajlik a kezelés és mi a technikája?

A beavatkozás előtt szükséges egy konzultáció, ahol a plasztikai sebész megtervezi a kezelés menetét, a szálak elhelyezkedését és típusát. Ezután felületi érzéstelenítés, majd fertőtlenítés következik. Itt a bőr megfelelő rétegeibe a szálakat nagyon vékony tűk segítségével juttatják be. A steril, biológiailag felszívódó fonalak a szövetet megemelik. A regenerációs folyamatokat és a sebgyógyulást a mélyebb bőrrétegben lévő szálbehúzás beindítja, és ez által a bőrszövet összehúzódik. A kollagén termelése pár hét alatt annyira tud fokozódni, hogy képes saját, új kollagén köteget létrehozni a bőrben, amitől a bőr feszessé válik. A kezelés során az arc állapotától függően kb. 20-40 szálat húznak be.

Mi az előnye és eredménye?

Fájdalom illetve allergiás reakciótól teljes mértékben mentes kezelésről van szó, mely nem műtéti eljárás (nincsenek hegek, vágások.) Azonnali, tartós eredményt érhetünk el természetes biolifting fonalak segítségével, metszések nélkül. Amellett, hogy a bőrt fiatalítja, megemeli a szöveteket is. Képes élénkíteni az anyagcserét, nyirokkeringést, véráramot. A kollagén termelés fokozódását is biztosítja. A regenerációs folyamatot aktiválja a bőr kötőszöveti rétegeiben. A megemelkedett arcbőr fiatalos és feszes lesz.

Mi a teendő a beavatkozás előtti napokban?

A plasztikai műtétekkel ellentétben, itt nincs szükség részletes kivizsgálásra. Azonban a beavatkozás előtt az orvosok életmódváltást javasolnak. Ezért fontos a dohányzás mellőzése, hiszen a nikotin befolyásolja a gyógyulást és a regenerációs folyamatokat is lassítja. Sok vizet kell inni, könnyű ételeket fogyasztani és vitaminokat szedni (pl. cink és C–vitamin).  A beavatkozás előtt minimum 2 héttel már nem szabad aszpirint és természetgyógyászati szereket használni.

Mi történik a beavatkozás után?

Pár órás megfigyelést követően a páciens már haza is mehet. Lehet dolgozni, a napi rutin teendőket elvégezni. Viszont az esetek többségében arcduzzanat, bőrpír alakul ki, de ez hűtéssel és hidratálással kezelhető. Ritkán fordul elő bevérzés, de ez általában 5-7 nap alatt felszívódik. Nem kell számítani allergiás reakcióra. Kerülni kell a megerőltető fizikai munkát egy héten keresztül. A beavatkozás után a páciens érezheti a szálakat és húzó hatást is, de ez rövid időn belül elmúlik. 3 hét elteltével már testmozgás is végezhető. 2 hónapon keresztül kerülni kell a szauna, szolárium használatát és a napozást is. Igen csekély a komplikációk előfordulási esélye, de kialakulhat ödéma, véraláfutás, depresszió is. Kontroll vizsgálatra érdemes elmenni, a szálbehúzást követő első és hatodik héten.

Mennyi ideig tart egy beavatkozás és milyen tartós?

A bioszálas arcfiatalítás hatása kitart 15-18 hónapon keresztül (egyéni adottságokat figyelembe véve) de emellett vannak természetesen végleges pozitív változások is. Az eredmény fokozása érdekében ismételhető akár 2–4 alkalommal is. Egy beavatkozás kb. 1–2 órát vesz igénybe.

Mennyibe kerül a kezelés?

A kezelés ára függ a behúzott szállak mennyiségétől. Szolgáltatóktól függően az árak eltérőek, de általában a 20 szálas kezelés 350–500 000 Ft között mozog. Érdemes felállítani egy személyre szabott kezelési tervet a bőr állapota miatt. A kezelések ismétlésével a hatékonyság egyre fokozható, fiatal korban elegendő akár 20 szál behúzása.