Villanófényes arcfiatalítás
Arcfiatalítás,  Arckezelés

Villanófényes arcfiatalítás (IPL kezelés)

Mi az IPL?

Az IPL (Intense Pulse Light) egy angol szó rövidítése, magyarul intenzíven pulzáló fényt jelent. A kozmetikában leginkább a tartós szőrtelenítés körében használják (arc, has, mellkas, hónalj, hát, váll), de az arcbőr megfiatalítására is alkalmazható. A kezelés lényege, hogy a készülék a fényt átalakítja hőenergiává, ezáltal károsítja a szőrtüszőket és a pigmentfoltokat, valamint szaporodásra készteti az elasztin és a kollagén rostokat, amelyek újratermelődnek.

A kezelés előnye, hogy fájdalmatlan, esetleg enyhe hőérzéssel jár. Minden bőrtípusú ember számára elérhető, és minden testfelületre használható. A kezelésnek nincs mellékhatása, biztonságos és gyors eljárások közé tartozik.

Hogyan zajlik a beavatkozás?

A kezelés előtt minden sminket el kell távolítani, majd ezután a kezelt terület fertőtlenítésre kerül. Hűsítő gélt tesznek rá, és a páciens védőszemüveget vesz fel. Ezután a megfelelő impulzus szám és energia kerül beállításra, majd elvégzik a kezelést. Az irha mély rétegeibe az infravörös fény lehatol, ami sok kollagént tartalmaz. Ez újjáalakítja a kollagén rostokat, és a fibroblast sejteket új kollagén előállításra készteti. Ez tartást és rugalmasságot ad az arcbőrnek. Szúró, kellemetlen érzés alakulhat ki, de ez csak kis ideig tart. A kezelt területet bőrtápláló krémmel hűsítik.

Kiknek ajánlott a kezelés?

Általánosan elmondható, hogy bőrünk már 25 éves kor fölött elkezd öregedni. A villanófényes arcfiatalítást ezért már 25–30 éves kor körül nyugodtan lehet alkalmazni, hiszen így könnyebben elkerülhető, hogy a bőr idő előtt károsodjon, és mélyebb ráncok kialakuljanak. A villanófényes arcfiatalítás a pattanások után kialakult hegek eltüntetésére is remek választási lehetőség. Akiknek a bőre esetleg tág pórusú, nehézségek alakulhatnak ki az arctisztítás, sminkelés terén. Ezekre a problémákra a kezelés teljes mértékben megoldás lehet.

Mi a teendő a kezelés előtt?

Fontos tudnivaló, hogy leégett vagy nagyon lebarnult bőrfelületen a kezelést nem lehet elvégezni. Az első kezelés előtt minimum 1 hónappal az alábbi szabályokat kell betartani: nem szabad önbarnító krémet használni, kerülni kell a szolárium használatát és a napozást. Amennyiben a napon tartózkodás elkerülhetetlen, 50-es faktorszámú fényvédőt kell a kezelendő felületre kenni.

Mi a teendő a kezelés után, van- e mellékhatása?

Mellékhatása nincs, esetleg bőrpír alakulhat ki, mely 1–2 napon belül elmúlik. Nem szabad dörzsölni, vakarni a kezelt területet, csak gyengéden ápolni kell. Kevés rá az esély, hogy előforduljon hámlás. A hámló bőrt nem ajánlatos eltávolítani, mert könnyen foltosodhat. Mindemellett fontos odafigyelni, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra is, valamint az elegendő folyadékbevitelre.

Hányszor érdemes igénybe venni a kezelést?

Annak érdekében, hogy arcfiatalító hatása tartós legyen, érdemes legalább 6-8 alkalommal megismételni, heti egyszeri alkalommal. Tovább fokozva az egész kezelést meg lehet ismételni félévente. A gyakoriság függ attól is, hogy milyen a bőr állapota és az eredmény is függhet attól, hogy milyen életmódot folytat a páciens.

Mikor nem szabad kezelésre menni?

Tilos a kezelést igénybe venni, ha a páciens terhes, esetleg még szoptat. Ha a közelmúltban rákos megbetegedést diagnosztizáltak, tetoválása, bőrfertőzése vagy herpesze van, illetve ha gyulladásos betegsége, vagy láza van.

Mennyibe kerül a beavatkozás?

1 alkalom már 5000 Ft–tól igénybe vehető.