Az öregedés jelei
Arckezelés

Arcfiatalító kezelések kockázatai, leggyakoribb mellékhatások

Az öregedés elkerülhetetlen mindenki számára, jelei bizonyos kor után meglátszanak. Ahogy telik–múlik az idő, bőrünk egyre megereszkedik, ennek következtében sajnos fesztelen lesz, és ráncok alakulnak ki rajta, ami miatt kevésbé tűnhetünk vonzónak. Bár sokszor érezhetjük úgy, hogy belül fiatalabbak vagyunk, mint a korunk, és amit a külsőnk mutat.

A külső bőrön történő öregedési folyamatok késleltetésére különféle arcfiatalító kezelések és beavatkozások léteznek. Ha ezeket igénybe akarjuk venni, legelőször is tájékozódnunk kell különböző fórumokon, valamint szakembertől: Miért van szükség állapotfelmérésre? Miért drágább az egyik kezelés, és miért olcsóbb a másik? Melyik kezelés lehet megfelelő számomra? Ugyanazért az árért elvárjuk ugyanazt az eredményt és színvonalat is?

Bármilyen kezelést veszünk igénybe, nagyon fontos az állapotfelmérés. Különös részleteséggel meg kell vizsgálni a páciens kórtörténetét, hogy allergiás-e bármilyen anyagra, vagy rendszeresen szed-e gyógyszert. Emellett (komolyabb műtéti beavatkozásoknál) a vizsgáló orvos kikérdezi a pácienst, hogy volt-e már korábban bármilyen kozmetikai beavatkozása.

Azoknál az egyéneknél, akiknél előfordul autoimmun betegség, cukorbetegség, dohányzás, alkohol, esetleg drog fogyasztása, kellő figyelemmel kell kezelni, hiszen a sebgyógyulás akár több hónapig is eltarthat. Az az egyén, aki a kezelést megelőzően 6 hónappal isotretionint vett be vagy hajlama van keloid képződésre, annál nagyvalószínűséggel a sebek hegesen fognak gyógyulni.

A konzultáció során fontos, hogy a szakember és a páciens részletesen beszélje át a kezelendő problémát, illetve, hogy reálisan milyen eredmény várható.  Egyes kezelések után már az eredmény látványos lehet, más kezeléseknél akár több időbe és alkalomba is telik, mire az elvárt eredmény kialakul.

„A szépségért szinte mindenre képesek vagyunk” – mondja a legtöbb nő, ami szinte szó szerint igaz. Ezzel csak az a probléma, hogy vannak bizonyos arcfiatalító módszerek és beavatkozások, amelyek szépséget ígérnek, viszont előfordulhat, hogy egy életen át tartó problémát okoznak. Főleg akkor, ha a beavatkozás végén az eredmény sokkal rosszabb lett, mint amilyen előtte volt. Nem egy közismert ember esett már át plasztikai sebészi műtéten, és nem egy olyan ember van, akinek a beavatkozás végeredménye rémisztőbb lett, mint amilyen a kiinduló állapot volt. Természetesen ezzel nem a plasztikai sebészek ellen emelünk szót, nem is a szakértelmük van megkérdőjelezve. Legtöbbször olyan páciensekről van szó, akik már rendszeresen végeztetnek műtétet, szinte már függők lettek, és nem látják saját magukat a valóságos állapotukban.

Az arcfiatalító kezelések bizonyos kockázatokkal járnak. De ha megfelelő végzettségű szakember végzi a kezelést, megfelelően működő anyaggal / berendezéssel / géppel, valamint szinte steril körülményeket biztosít a beavatkozáshoz, akkor a mellékhatások a minimálisra csökkenthetnek.

Egy-egy kezelésnél az alábbi mellékhatások jelentkezhetnek:

  • Bioszálas kezelés esetén: arcduzzanat, bevérzés, ödéma,
  • Plasztikai beavatkozásoknál: hegképződés, sebfertőzés
  • Villanófényes kezeléseknél: bőrpír, foltosodás
  • Belkyra toka kezelés esetén: csípés érzése, zsibbadás, duzzanat, nyelési nehézség, arcizom gyengeség, állkapocs idegsérülés
  • Lézeres kezelésnél: hegesedés, hólyagosodás, infekció
  • Hidrodermabrázió: infekció, napsugárzás hatására pigmentfoltok  
  • Lézeres arckezelésnél: infekció, bőr kipirosodás, duzzadás, hámlás
  • Tűhengeres kezelésnél: bőr állapotának romlása, véraláfutás, hepatitis, AIDS
  • Botox kezelés esetén: izomgyengeség, fejfájás, légzési nehézségek, látászavarok, nehéz nyelés, fájó és kivörösödött bőr, hányinger, fokozott izzadás, beszédzavar, önkéntelen vizeletvesztés, viszketés, légszomj, izomrángás, hólyagok

Ezeken kívül nagyon kis esetben allergiás reakciók jelenhetnek meg a használt készítményre, valamint előfordulhatnak a páciensnél pszichés, mentális gondok is.

Általánosan elmondható, hogy az utóbbi években nagyon sok arcfiatalító módszert és a hozzá használt készüléket fejlesztettek ki a szakemberek a nemzetközi és a hazai piacon egyaránt. De hogy melyikre van szüksége arcbőrünknek, és melyikkel tudunk pozitív eredményt elérni, jó, ha ezt a szakember határozza meg. Mert az ő véleményével tudjuk a kezelés mellékhatását szinte a minimálisra csökkenteni, és arcbőrünkön a várva várt eredményt elérni.