Hyaluronsavas arcfiatalítás
Arcfiatalítás,  Arckezelés

Arcfiatalítás hyaluronsavas feltöltéssel

Mi is a hyaluronsav?

A hyaluronsav a kémiában egy C14H21O11N vegyjelű, a mukopoliszacharidok csoportjába tartozó glükózaminoglikán [1]. Ez elsőre egy kicsit félelmetesnek hangzik. De ha azt mondjuk, hogy egy nagy cukormolekula, a szervezetünk egyik építőeleme, amely szinte minden szövetünkben megtalálható, már nem tűnik olyan ijesztőnek. A hyaluronsav sejteket köt össze, segíti az ízületeket a mozgásban, így orvosi és kozmetikai célokra is felhasználható. Legfontosabb ismérve, hogy nagy a vízmegkötő képessége.

Hatása

Az arcbőr egyik legkiválóbb szere a hyaluronsav, mivel ez a készítmény tudja a bőr nedvességmegtartó erejét fokozni. Méghozzá úgy, hogy a vízben a saját súlyának az ezerszeresét képes megkötni. Legyen az száraz, normál, vagy zsíros bőr. Hatását úgy fejti ki, hogy fokozza a bőr nedvességtartó képességét, a ráncokat (kötőszövetben elszakadt kollagénrostok) kisimítja, a bőrt feltölti, puhábbá és rugalmassá teszi. Emellett a bőr védőrétegét is erősíti, felveszi a szabadgyökökkel a harcot, illetve gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Antioxidás tartalma révén pedig védelmet nyújt az UV sugárzással szemben, amely azzal jár, hogy nem engedi a bőr kötőszövetében a kollagén és elasztin lebomlását.

Mindezeket a pozitív hatásokat a hyaluron úgy éri el, hogy különböző molekulaméretben vannak jelen és különböző molekulasúlyban. A nagyobb méretű molekulák a felszínen maradnak, míg a kisebb méretű molekulák a bőr mélyebb rétegeibe hatolnak be. Ez alapján a nagy méretű molekulák vízmegtartó képessége hatalmas, így a bőr legkülső rétege is védve van, illetve a kisméretű molekulák felszívódása a legnagyobb.

Hogyan működik?

A hyaluronsav viselkedését a szivacséhoz lehet hasonlítani. Hatalmas mennyiségű vizet szív magába, amit megköt. Hosszú ideig. Így viselkedik az arcon is. Az arcbőrt hidratálja, a kisebb ráncokat kisimítja, javítja a bőr tapintását, puhaságát.

Hyaluronsavas arcfeltöltés

A hyaluronsavas arcfeltöltést a szépségápolásban injekciós technikával végzik. Általában az orvosi rendelőkben végzett beavatkozásnál biztonságos, tiszta töltőanyagokat használnak, melyek különböző márkában vannak jelen: Restylane, Juvederm, Teosyal®, Belotero, Yvoire.[2]

A kezelésnél az arcon megjelenő mélyebb ráncokba – mint a nevetőráncba (nasolabiális ránc), a szomorú ráncba (marionett ránc) és a száj feletti dohányzóráncba – szúrnak bele és mikrotű segítségével juttatják be a hyaluronsavat. A szinte fájdalmatlan kezelés eredménye, hogy néhány perc alatt ezek a ráncok elsimulnak, az arcvonás fiatalosabbá válik.

A hyaluronsav legelterjedtebb alkalmazása az ajakfeltöltés esete, amikor is az ajak kontúrjának hangsúlyozása, az ajaknövelés vagy az asszimetria korrigálása a cél. Érzéstelenítés után végzett beavatkozással – normál esetben – helyreáll az ajak fiatalos szépsége és az ajak környékének feszessége.

A kezelés előnye:

A hyaluronsavas ráncfeltöltés előnye, hogy azonnal láthatóvá válik az eredmény, és a paciens folytathatja megszokott tevékenységét.

Veszélyei:

Mivel a hyaluronsav szervezetünk természetes összetevője, amely a megszületésünk óta bennünk van, nagyon kicsi a kockázata annak, hogy allergiás reakciót vagy érzékenységet váltana ki.


[1] http://www.vilaglex.hu/Kemia/Html/Hialuron.htm, letöltés: 2020.03.09

[2] https://www.portabellavita.hu/orvosiesztetika/arckezelesek/hyaluronsavas-rancfeltoltes, letöltés: 2020.03.09