Hifu arckezelés
Arcfiatalítás,  Arckezelés

Arcfiatalítás Hifu technikával

Mit jelent a HIFU?

A HIFU az angol High Intensity Focused Ultrasound szó rövidítése, amely egy „nagy intenzitású fókuszált ultrahangot” jelent. Az egyik leghatékonyabb noninvazív (műtét nélküli) eljárás, mely bőrfeszesítő és zsírbontó hatása révén a szépségszalonok egyik közkedvelt kezelési módjaként terjedt el.

Az ultrahangot először az 1950-es években kezdték el használni, tengeralattjárók szonárjaiban, vagyis a radarjaiban. Az orvostudományban pedig 1958-ban terjedt el, amikor is idegrendszeri betegségek (pl. Parkinson-kór) kezelésében használták. Ezután a 80-as években a szemen belüli tumorok és a rosszindulatú prosztata tumorok kezelésében alkalmazták, mivel vérzés nélkül, kisebb fájdalommal járt az ultrahangos kezelés, mint a műtét. Jelenleg az orvostudomány az agyi tumorok bizonyos fajtájánál alkalmazza, mivel az ultrahang célzottan képes a tumoros sejtek elégetésére úgy hogy az ép területeket sértetlenül hagyja.[1]

Milyen hatásai vannak?

A HIFU technikát alkalmazva az arcon bőrfeszesítő hatást érhet el a szakember, úgy, hogy az ultrahang a bőr középső rétegét, a kötőszövetet megégeti, mely hatására a rostok fehérjeláncai összerántódnak, és ezáltal feszesednek. A kezelés hatása szövetpusztulással jár, amely a kollagén termelődését beindítja. A kollagén termelődése pedig bőrfeszesítő hatást fejt ki, a bőr simább, a ráncok pedig alig láthatóvá válnak.

Hogyan működik?

Nagy intenzitású HIFU ultrahang hullámokat juttatva a célzott területre, azzal az eredménnyel jár, hogy az ultrahang megégeti és elpusztítja az útjába állított szöveteket. Így van ez a zsírszövetnél is, amely kezeléssel a felesleges zsírpárnáktól szabadulhat meg az ember. Bár ez esetben az ultrahang kezelés menete másképpen zajlik, mivel ekkor a kavitációs technológiát alkalmazzák, amely csak és kizárólag a megcélzott területen fejti ki a hatását. Ekkor a 20-40 000 Hz frekvenciájú ultrahang a szöveteket csak 45 fokra melegíti fel, így nem okoz égést. Viszont az eredménye az, hogy a problémás területeken lévő makacs zsírpárnáktól megszabadítja az embert, véglegesen, a célzó fogyás lehetőségével.

A szépségiparban az ultrahangos technikának két formája ismert. Egyik típusa a fókuszált ultrahang, amikor is a szövetek felmelegítésére kis energiájú ultrahangot használtak, mely fokozta a sejtek áteresztő képességét. Másik típusa a HIFU kezelés, amikor kombinált gépek segítségével, a megcélzott 8-15 mm területen a szövet először rezgésbe kezd, majd a hő hatására a sejtek felmelegednek (75 fokig), majd roncsolódnak és elpusztulnak.

A kezelés használatával kiváló eredményeket lehet elérni az arcon, a nyak és toka emelésére, valamint szemöldök emelésre. Viszont egy kezelés nem eredményes, testészenként általában 4-6 kezelés javasolt.

A kezelés hátránya

A HIFU kezelés egyik hátránya, hogy a nemcsak a becélzott területeket, hanem a körülötte lévő részt is megégetheti. Így, ha nem pontos a célzás, a kezelés bármikor erek, idegek és kötőszöveti sérüléssel is járhat. Ezért az orvosi alkalmazásban külön képzésben részesülnek a szakorvosok, a kozmetikai alkalmazásban pedig külön szakmai képzésben a kozmetikusok. Emellett az is számít, hogy ki milyen géppel, és milyen erősséggel (frekvencia) dolgozik. Ettől függ, hogy a kezelés hatása azonnal látható vagy elhúzódó időintervallumú. Általánosságban elmondható, hogy a HIFU kezelés mellékhatása az arc kipirosodása és ödémásodása, mely átmeneti, pár óráig tartó tünet, illetve a bőrérzékenység előfordulása.

Másik hátránya a kezelés ára, mely testrésztől függően 40-110 000 Ft körül mozog. Ahhoz, hogy tartós eredményt szülessen, 4-6 kezelés javasolnak a szakemberek testrészenként.


[1] https://szepitogepek.hu/kavitacios-zsirbontas/hifu-kezeles-menete/, letöltés: 2020.03.09