Az öregedés folyamata
Egyéb

Az öregedés folyamata

Mikor kezdődik az öregedés?

Az öregedés időpontja az emberek véleménye szerint igen ellentmondásos: van, aki szerint a megszületéssel kezdődik, míg mások a 20-30 éves korosztályt jelölik meg. Az orvostudomány az öregedést 65. életév után tartja nyilván, melyet először időskornak, majd öregkornak, 90 éves kortól kezdve pedig aggkornak nevezi. Ezen koroknak a meghatározása részben fontos, részben pedig elhanyagolható. Ugyanis lehet egy aggkorú ember testileg-lelkileg fiatalos, és jó karban levő, másrészről meg lehet egy hatvanas ember nehezen mozgó és lelkileg megvénült. A lényeg, hogy mindenkinek egyéni az öregedési ritmusa, és az azonos korúak között hatalmas eltérés lehet.

Az öregedés jelei

Az öregedés egy természetes, visszafordíthatatlan folyamat, amelyet megállítani nem, de lassítani lehet, ha időben felvesszük a harcot ellene. Legelső jelei a bőrön jelentkeznek. A bőr színe megváltozik, kissé fakóbb lesz, akár foltok is megjelenhetnek rajta. Rugalmassága csökken, mivel a benne lévő kollagén és elasztin szint is csökken. A bőr állapota megváltozik, általában szárazabb és hámló lesz, amely a ráncok kialakulására is hatással van. A ráncosodás először az arcon és a kézfejen jelenik meg. Hunyorgás vagy nevetés közben előjönnek a szemek sarkában megjelenő szarkalábak, majd a száj környékén a kisebb ráncok, illetve a szem alatti táskák. Minél szárazabb az ember bőre, annál látványosabbak ezek a változások. Másrészt az öregedés folytán a szervezetben megváltozik a vízvisszatartás, amely főleg a szem körüli szövetek puffadásával jár.

Szintén az öregedés jele, hogy az emberi szőrszálak száma csökken és őszülni kezdenek. A férfiak esetében elkezdődik a kopaszodás, illetve a nem kívánt szőrszálak megjelenése (pl. orrban, fülben), valamint a nőknél az arcon, akiknek még a szemöldökük és a szempillájuk is megritkul. Idősebb korban a nők hormonális háztartása felborul, először rendszertelenné válik, majd megszűnik a menstruáció.

Az öregedés együtt járhat a fizikai gyengeséggel, az erőtlenséggel, a mozgásszervi panaszokkal, valamint bizonyos betegségek (keringési, légúti, agyi) megjelenésével. Romlik az ízérzékelés, romlanak a reflexek, kihullanak a fogak, romlik a hallás és a látás. Az idősödő szervezetben a csontok ásványi anyag tartalma csökken, a szervezet zsírtartalma pedig duplájára növekszik.

Melyek a leggyakoribb jelek?

Az Engage Mutual biztosító társaság 2011. évben végzett felmérése alapján, amelyben összesen 2000 brit személyt vizsgáltak – akik 18 és 65 év közöttiek voltak – azt a következtetést vonták le, hogy a férfiak esetében az öregség leggyakoribb jele a kopaszság, a nemkívánt szőrszálak megjelenése, valamint a fülek megnyúlása. Emellett a kutatásban részt vevők megemlítették az öregség jeleként a TV előtti szunyókálást, a kényelmes ruhák és cipők előnyben részesítését a divatos ruhákkal szemben, a kulcsok, táskák, szemüvegek elhagyását, illetve az egyre rosszabb névmemóriát. Szintén említették, hogy lassabban és biztonságosabban vezetnek, hogy jobban szókimondóak lettek – még ha meg is bántanak vele másokat -, valamint, hogy már nem tudják a TOP 10-ben szereplő dalokat.[1]

Befolyásolható az öregedés?

Sok tudós foglalkozott már azzal a kérdéssel, hogy befolyásolható-e az öregedés? Ha megnézzük a mai pl. 60 éves nőket, akik közül találunk kifejezetten jó testfelépítésű, sportos, hosszú hajú, divatosan öltözködő hölgyeket, és őket összehasonlítjuk a századforduló előtti 60- as nőkkel, – akik, már abban a korban nemcsak nagymamák, hanem akár dédnagymamák is voltak – akkor a tudósok által feltett kérdésre igennel válaszolhatunk. Gyógyítható, kezelhető, befolyásolható. De ehhez nemcsak az ember belső szükséglete kell, hanem a kor társadalma, az a társadalom, amely az össze impulzusával azt sugallja, hogy fontos a szép ápolt bőr, a divatos öltözködés, a gyönyörű fényes haj és az elegancia.

Maus Máté Spanyolországban élő orvos-biológus fő kutatási témája az öregedés mechanizmusa, mely folyamatban az egyéneknél hatalmas különbségek vannak. Ennek oka még kevésbé ismert. Van, aki szerint azért öregszünk, mert az idősebb korban egyre több sérült sejt halmozódik fel az emberi szervezetben, amelyek funkciójukat már rendesen nem végzik el. Ezek a sérült sejtek folyamatosan gyulladási impulzusokat küldenek az immunrendszernek, amely idős korban így állandó készültségben van.

Három évvel ezelőtt egy egérkísérlet kapcsán a sérült sejteket jellemző génhez hozzátettek egy öngyilkos receptort, amelyet az egerekbe bejuttattak. A kétéves, öreg egerek szervezete felismerte a sérült sejteket, a receptorhoz kapcsolódó molekula hatására beindult ezeknek a sejteknek a pusztulása, vagyis kiiktatódtak a sérült sejtek és velük együtt az öregedés is maga. Ezek az öreg egerek szó szerint visszafiatalodtak, eltűntek öregkori betegségeik. A kutatás eredménye elgondolkoztatta a tudósokat. Ha van olyan sejt, amely az öregedést okozza, akkor lehetséges, hogy az öregedés egy betegség, ahol a kórokozók a sérült sejtjeink? [2]


[1] Egészségkalauz 2011.07.30  https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/idoskor/az-oregedes-jelei-eszlelte-mar/k8bcr85, letöltés: 2020.02.28

[2] http://medicalonline.hu/tudomany/cikk/gyogyithato_az_oregedes, letöltés: 2020.03.05